12 دی 1394 - 7:42
شناسه خبر: 3679
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
صنایع غذایی ؛ موتور محرکه اقتصاد کشور
فعالان صنایع غذایی کشور از جمله بخش های اقتصادی هستند که کمترین افت تولید و کاهش اشتغال را داشته اند و چنان خود را به روز و آماده نگه داشته اند که هر زمان شرایط و موقعیت مناسبی پدیدار گردد می توانند به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور قرار گیرند.
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران ، علی موحد عضو کانون انجمن های صنایع غذایی در همایش ملی تغذیه با تاکید بر اصلاح الگوی مصرف صحیح قند و نمک و چربی که 6 دیماه در سالن همایش های امام جواد (ع) وزارت بهداشت برگزار شد اظهار کرد :در زمانهای مختلف به غذا با عنایت به آموزه های دینی و فرهنگی کشورمان توجه ویژه ای شده است ، درآیات قرآنی نیز راجع به قوت و غذا و تغذیه اشارات فرآوانی گردیده است و همواره بر استفاده از غذای حلال و طاهر و سالم تاکید شده ، در تفاسیر قرآنی نیز ضرورت این نکته که غذای مورد استفاده چه از نظر ظاهر و چه باطن سالم و مباح باشد را شاهدیم. آیه شریفه کلوا واشربوا و لا تسرفوا یا ترجمه آن "بخورید و بیاشامید ولی اسراف نکنید" ، که همواره مورد توجه دینداران است یقینا فقط ناظر بر کمیت نیست بلکه بنا بر تفاسیر همه شئونات غذا از قبیل تهیه و توزیع و مصرف را شامل میگردد . تحقیقات سازمان ملل که منجر به بیانیه امسال امنیت غذا شد بیانگر آن است که بیش از 25 درصد مواد غذایی در کشورهای اروپایی و آمریکاکه تاکید بر مسائل انسانی و حیاتی و زیستی دارند دور ریخته میشود واز بین می رود ، این در حالی است که در همین شرایط عده ای در دنیا از کمبود غذا و سوء تغذیه رنج می برند و بعضاً جان می سپارند . خوشبختانه فضای فرهنگی و دینی ایرانیان و فعالان صنایع غذائی که به منابع غذائی به دیده احترام و فراتر از نیاز خوراکی مینگرد همواره بهبود محصولات غذائی و ارتقاء کیفیت و مصرف درست را مد نظر داشته و یقینا به توفیقات چشمگیر نائل آمده است.
عضو کانون انجمن های صنایع غذایی بر این باور است که تنوع محصولات غذایی، وجود فرهنگهای مختلف و شرایط اقلیمی مختلف از نظر غذایی جایگاه ویژه ای به ایران داده است و تاکید می کند: غذا در مناسبات بین المللی نیز اهمیت بالایی دارد بطوریکه فراتر از یک مسئله زیستی به آن نگریسته می شود. از این رو در مناسبات بین المللی سعی بر این است که غذا و دارو مشمول شرایط ویژه قرار نگیرند و حتی در شرایط جنگی نیز انسانها از دسترسی به غذا و دارو محروم نمانند .ذکر این نکته ضروری است که در جریان تحریم های ظالمانه اخیر ، غذا و دارو مشمول هیچ یک از پروتکل های تحریم چه آنهایی که در جامعه بین الملل علیه ما اعمال شد و چه آنهایی که توسط کشورها اعمال گردید نشد، و صنایع غذائی وداروئی ما میتوانستند به فعالیت و رونق خود ادامه دهند اما متأسفانه این بانکهای ایران بودند که از همکاری باصنایع غذائی سر باز زدند واین بخش از صنایع کشور را که میتوانست همچنان در مسیر توسعه باشد مورد بی مهری و بنوعی جفا قرار دادند.
وی گفت : دسترسی به غذا ، اقتصاد غذا، اشتغال غذا و امنیت غذا مسائلی هستند که مورد توجه ویژه جوامع بشری قرار گرفته اند.
موحد در ارتباط با منابع محدود آب در کشور نیز بیان کرد : ایران از نظر آب وضعیت ویژه ای دارد و از منظر کشاورزی که پایه و اساس غذا است دارای بهترین شرایط و گونه های آب و هوایی مختلف در دنیاست. با این حال همواره بحث کمبود آب در کشور وجود داشته و می توان گفت فراتر از مسئله کمبود آب مسئله مدیریت آن است که با مدیریت صحیح آب کشور ما می تواند یکی از موفق ترین کشورها در زمینه تولید غذا باشد.
وی در بخش سرمایه گذاری نیز تصریح کرد : ظرف 20 سال گذشته سرمایه گذاری عظیمی در صنایع غذائی صورت پذیرفت در عین حال صنعت غذا کمترین وابستگی را به سازمانهای دولتی از نظر سرمایه گذاری و مالکیت دارد ، گستردگی و پراکندگی فراوان نیز در سطح کشور همواره موجبات رونق آنرا فراهم آورده و باعث شده تا این صنعت نگاه خود را فقط به تامین نیاز داخلی معطوف نکند و فراتر از مرزهای ایران در راستای تولید غذا گام بردارد.
عضو کانون انجمن های صنایع غذایی افزود: بالغ بر 500 میلیون نفر جمعیت اطراف ایران زندگی می کنند که دارای اشتراکات دینی و قومی اقلیمی و فرهنگی با ما هستند و همواره علاقمند به استفاده از غذاهای فرآوری شده ایرانی میباشند که استفاده از این موقعیت بسیار ارزشمند می تواند زمینه رشد روز افزون صنعت غذا را فراهم آورد ،این شرایط فعالان عرصه غذا را ترغیب کرد که با نگاه به بازارهای هدف، سرمایه گذاری عظیم و قابل توجهی را داشته باشند. صنایع غذایی کشور از جمله بخش های اقتصادی هستند که کمترین افت تولید و کاهش اشتغال را تجربه کرده و چنان خود را به روز و آماده نگه داشته اند که هر زمان شرایط و موقعیت مناسبی پدیدار گردد می توانند به عنوان موتور محرکه اقتصاد کشور قرار گیرند و این تنها یک ادعا نیست ، آمار و اطلاعات و مشاهدات عینی گویای آن است.
موحد با تاکید بر اصلاح الگوی مصرف صحیح در کشور افزود : در حال حاضر ایران یکی از بالاترین میزان مصرف شکر را در دنیا دارد . متوسط مصرف سرانه جهان با احتساب کشور چین که کمترین نرخ مصرف را دارد 15 کیلوگرم برآورد می شود اما این عدد در ایران بالغ بر30 کیلوگرم است که با اصلاح الگوی مصرف می توانیم و باید این میزان را کاهش دهیم.
وی عدم نظارت و کنترل در بخش های صنفی و خانواده ها را موجب مصرف بالای شکر در کشور نسبت به متوسط جهانی برآورد کرد و ادامه داد: علیرغم اینکه بهترین نظارت فنی و بهداشتی و کنترل را درکارخانجات صنایع غذائی شاهدیم متأسفانه بر اصنافی که بصور غیر صنعتی محصولات غذائی و بویژه نان تولید میکنند وبعضا از مواد غیر مجاز استفاده مینمایند، نظارت لازم و فنی بعمل نمی آید . توصیه ما این است که همواره سعی شود از محصولات صنعتی به جای محصولات غیر صنعتی استفاده کنند چرا که نظارت بر روی آنها دقیق و کامل است و همواره متولیان این نظارت یعنی وزارت بهداشت به همراه سازمان ملی استاندار و مراکز علمی و تحقیقاتی در تمامی مراحل ناظر بر کنترل کیفیت بوده اند .به نهاد های نظارتی نیز توصیه داریمدر حالیکه واحد های صنعتی از هرگونه نظارت استقبال میکنند اما بهتر است بیشتر از آنکه ناظر بر واحدهای صنعتی باشیم، برای کنترل کیفیت تمرکز را روی بخش های صنفی و غیر صنعتی بگذاریم .
عضو کانون انجمن های صنایع غذای با توجه به اشاره یکی از سخنرانان که ضمن اشاره به ماده 37 تأکید داشت بر اینکه باید برای برخی محصولات که مصرف زیاد آنها مضر است مالیات بسته شود، در نهایت با ذکر این مطلب که کمک کنیم تا دست و پای صنایع بیشتر از این بسته نشود افزود : در اغلب کشورهای دنیا غذا از انواع مالیاتها مثلا مالیات بر ارزش افزوده معاف است ، این امری است که در کشور ما بدان توجه نشده و صنایع غذایی همواره در قید و بند برخی مالیاتها هستند .
وی اشاره کرد : فرهنگ سازی و عمل به وظایف ذاتی و اصلی که وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد دارند و همچنین کنترل مراجع نظارتی، رشد صنایع غذایی را بیشتر خواهد کرد و امیدواریم با اضافه کردن برخی قید و بندهای نه چندان ضرور بیشتر از این دست و پای صنعت بسته نشود. از طرفی برای خروج از رکود اقتصادی در بخش تولید نیاز به سرمایه گذاری است و برای سرمایه گذاری ایجاد امنیت اقتصادی لازم است ، از این رو دولتمردان و مسئولان وزارت بهداشت و درمان با ایجاد یک تعامل سازنده با صنعت می توانند به پویایی و رشد آن کمک شایانی کنند. همانگونه که اشاره شد صنعت غذا میتواند بخش عمده ای از اقتصاد کشور را از این فضای نابهنجار رکود خارج کند ، کافی است زمینه تعامل فراهم گردد.
و نکته آخر اینکه فعالان صنعت غذا به این نکته باور دارند که رمز ماندگاری، کیفیت ودرکنارآن ارتقای مستمر کیفیت است، بر این اساس با ایجاد واحدهای تحقیقاتی وآموزشی و بکار گیری تکنولوژی مدرن در سطح گسترده در راستای ارتقای مستمر کیفیت گام برمی دارند ، محصولات سالم و با کیفیت عرضه مینماید ، لازم است آنگونه که مقامات بهداشتی و علمی و تغذیه ای میگویند تغییرات لازم در الگوی مصرف داشته باشیم.